گلناز قمیان 442 روز پیش
بدون دیدگاه

قارچ پیتریازیس رنگارنگ (تینه‌آ ورسیکالر) چیست؟

تصور کنید در حال نگاه کردن به پوست خود هستید که ناگهان متوجه لکه‌هایی با رنگ متفاوت روی آن می‌شوید! این لکه‌ها ممکن است روشن‌تر یا تیره‌تر از رنگ طبیعی‌ شما باشند. گاهی اوقات همراه با خارش هستند اما در بیشتر مواقع، شکل ظاهری آن شما را آزار می‌دهد، چراکه تصور می‌کنید خبر از حمله‌ای پنهانی به پوست شما می‌دهند. این حمله ممکن است توسط یک بیماری پوستی به نام قارچ پیتریازیس یا تینه‌آ ورسیکالر باشد. اگر به هر دلیلی می‌خواهید با این بیماری، روش‌های درمان و علائم آن به طور دقیق و کامل آشنا شوید، این مطلب را تا انتها همراه مجله کامان کنید.

معرفی قارچ تینه‌آ ورسیکالر

قارچ تینه‌آ ورسیکالر یا پیتریازیس رنگارنگ یک عفونت قارچی شایع است که با لکه‌های رنگی روی پوست خود را نشان می‌دهد. این لکه‌ها که اغلب در قفسه سینه، پشت، شانه‌ها، گردن و بازوها نمایان می‌شوند، از رنگ سفید و صورتی تا قهوه‌ای متغیر هستند.

تینه‌آ ورسیکالر

این لکه‌ها گاهی با خارش یا پوسته‌پوسته شدن خفیف همراه هستند. قارچ تینه‌آ ورسیکالر در آب‌وهوای گرم و مرطوب شایع‌تر است و اغلب در اثر عواملی مانند تغییرات هورمونی، تعریق بیش از حد یا استفاده از برخی داروها و لوازم آرایشی ایجاد می‌شود. نگران نباشید، بیماری پیتریازیس به طور کلی برای سلامتی مضر نیست و معمولا با استفاده از داروهای ضد قارچ قابل درمان است.

چه افرادی مستعد ابتلا به بیماری قارچ تینه‌آ ورسیکالر هستند؟

قارچ پیتریازیس رنگارنگ (تینه‌آ ورسیکالر) بسیاری از افراد را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می‌دهد. هنوز متخصصان دقیقا متوجه نشده‌اند که چرا مخمر این قارچ روی پوست برخی افراد بیش از حد رشد می‌کند و برخی دیگر نه! اما به طور کلی افراد با شرایط زیر، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری پیتریازیس هستند:

  • کسانی که در محیط گرم و مرطوب زندگی می‌کنند
  • کسانی که پوست چرب دارند
  • افراد با سیستم ایمنی ضعیف
  • افرادی که به دلیل بارداری، بلوغ و … دچار تغییرات هورمونی شده‌اند
  • افرادی که این بیماری به طور ارثی و ژنتیکی در خانواده‌شان رایج است
  • کسانی که بیماری‌های خاص مانند دیابت دارند

مهم‌ترین علائم و دلایل ایجاد قارچ پیتریازیس رنگارنگ (تینه‌آ ورسیکالر)

مهم‌ترین علت ایجاد قارچ پیتریازیس رنگارنگ، رشد بیش از حد مخمر مالاسزیا در سطح پوست است. مالاسزیا یک میکروارگانیسم طبیعی روی پوست است که معمولا ضرر خاصی ندارد. با این حال، زمانی که شرایط خاص برای تکثیر آن فراهم باشد، مالاسزیا بیش از حد تکثیر می‌شود و میکروبیوم پوست را مختل می‌کند.

این مختل شدن منجر به بیماری قارچ تینه‌آ ورسیکالر می‌شود. از جمله شرایطی که باعث رشد بیش از حد این مخمر می‌شوند، هوای گرم و مرطوب، تغییرات هورمونی، تعریق بیش از حد، پوست چرب یا استفاده از محصولات مراقبت از پوست مبتنی بر روغن هستند.  در اینجا مهم‌ترین علائم قارچ پیتریازیس رنگارنگ را ذکر می‌کنیم:

علائم قارچ تینه‌آ ورسیکالر

  1.  لکه‌های رنگی: علامت بارز تینه‌آ ورسیکالر لکه‌های صورتی، قهوه‌ای و سفید روی پوست هستند که ممکن است روشن‌تر یا تیره‌تر از پوست اطراف باشند.
  2. پوسته پوسته شدن و خارش: برخی از افراد مبتلا به پیتریازیس متوجه پوسته‌پوسته شدن و خارش، به خصوص در هوای گرم یا مرطوب می‌شوند.
  3.  تغییر رنگ در نواحی خاص: این بیماری معمولا در مناطقی از بدن که تراکم بالایی از غدد چربی دارند (قفسه سینه، پشت، شانه‌ها، گردن و بازوها) ظاهر می‌شود.

پیتریازیس رنگارنگ (تینه‌آ ورسیکالر) چه عوارضی دارد؟

پیتریازیس رنگارنگ اگرچه به طور کلی یک قارچ پوستی خفیف و غیرجدی است، اما می‌تواند برخی از عوارض و نگرانی‌های خاص را ایجاد کند. عوارض قارچ تینه‌آ ورسیکالر شامل عفونت‌های مداوم یا مکرر، تغییر در رنگدانه‌های پوست (هیپرپیگمانتاسیون و هیپرپیگمانتاسیون) در نواحی آسیب‌دیده پس از درمان، خارش و در موارد نادر، عفونت‌های باکتریایی ثانویه به دلیل خراش یا تحریک پوست است. با تشخیص و درمان مناسب، تینه‌آ ورسیکالر را می‌توان به طور موثر مدیریت کرد و عوارض آن را به حداقل رساند.

آیا قارچ پیتریازیس مسری است؟

خیر! خوشبختانه تینه‌آ ورسیکالر یک بیماری پوستی مسری نیست. برخلاف برخی دیگر از عفونت‌های قارچی، مانند کرم حلقوی یا پای ورزشکاران، پیتریازیس از طریق تماس مستقیم منتقل نمی‌شود. در حالی که چندین نفر در یک خانواده یا جامعه ممکن است به طور همزمان به دلیل عوامل محیطی مشترک به این قارچ پوستی مبتلا شوند، اما عفونت را به یکدیگر منتقل نمی‌کنند.

معرفی بهترین راه‌های درمان قارچ تینهآ ورسیکالر

اگر به این بیماری مبتلا شدید اصلا نگران نباشید، خوشبختانه چندین گزینه درمانی موثر برای مدیریت آن وجود دارد. در این قسمت از مطلب بهترین راه‌های درمان قارچ تینه‌آ ورسیکالر را به شما معرفی می‌کنیم تا خیلی زود از شر آن خلاص شوید.

  1. استفاده از داروهای ضد قارچ موضعی

اولین راه درمان ورسیکالر، داروهای ضد قارچ موضعی هستند. این داروها بدون نسخه یا با نسخه در داروخانه‌ها به فروش می‌رسند و به شکل کرم، لوسیون یا شامپو در دسترس هستند. داروهای ضد قارچی رایج شامل کتوکونازول، سلنیوم سولفید و سیکلوپیروکس هستند.

استفاده مستقیم از این داروها روی نواحی آسیب دیده می‌تواند به از بین بردن قارچ و بازگرداندن رنگ طبیعی پوست کمک کند. پیروی از دستورالعمل‌های ارائه شده توسط متخصصین پوست یا بسته‌بندی دارو را رعایت کنید تا به بهترین نتیجه برسید.

درمان قارچ پیتریازیس رنگارنگ (تینه‌آ ورسیکالر)

  1. مصرف داروهای ضد قارچ خوراکی

در مواردی که درمان‌های موضعی نمی‌توانند بیماری تینه‌آ ورسیکالر را درمان کنند، ممکن است داروهای ضد قارچ خوراکی تجویز شود. این داروها با هدف قرار دادن قارچ پیتریازیس در داخل بدن عمل می‌کنند. داروهای ضد قارچ خوراکی قوی‌تر هستند و ممکن است عوارض جانبی بیشتری نسبت به درمان‌های موضعی ایجاد کنند.

به همین دلیل است که معمولا داروهای خوراکی برای موارد شدید تینه‌آ ورسیکالر تجویز می‌شوند. اگر می‌خواهید این بیماری را به طور کامل ریشه‌کن کنید، حتما دوره درمان خود را کامل کنید.

  1. رعایت بهداشت

رعایت بهداشت در مدیریت و پیشگیری از قارچ پیتریازیس رنگارنگ ضروری است. شستن منظم نواحی آسیب‌دیده با یک پاک‌کننده ملایم می‌تواند به از بین بردن چربی اضافی و سلول‌های مرده پوست کمک کند.

رعایت بهداشت برای قارچ پیتریازیس رنگارنگ

بهتر است از صابون‌ها یا شوینده‌های قوی دوری کنید، زیرا آن‌ها باعث تحریک بیش از حد پوست می‌شوند. علاوه بر این، همیشه از تمیز و خشک بودن لباس‌ها و وسایل شخصی، مانند حوله یا ملافه اطمینان حاصل کنید تا از ابتلا به این بیماری جلوگیری شود.

  1. قرار گرفتن در معرض نور خورشید

قارچ پیتریازیس به اشعه ماورا بنفش (UV) حساس است. بنابراین، قرار گرفتن کوتاه در معرض نور خورشید به پاک‌سازی مناطق آسیب دیده کمک می‌کند. البته مراقب باشید که بیش از حد در معرض نور خورشید قرار نگیرید، چرا که این می‌تواند باعث آفتاب سوختگی و بدتر شدن وضعیت شود. بهتر است درباره مدت زمان و تعداد دفعات مناسب برای قرار گرفتن در معرض نور خورشید، با پزشک خود مشورت کنید.

  1. جلوگیری از تعریق بیش از حد

اجتناب از تعریق بیش از حد و گرما به جلوگیری از رشد قارچ تینه‌آ ورسیکالر کمک می‌کند. پوشیدن لباس‌های گشاد با پارچه‌های قابل تنفس، مانند پنبه، به کاهش تعریق کمک می‌کند. علاوه بر این، بهتر است از محصولات مراقبت پوست چرب استفاده نکنید، زیرا یک محیط نامطلوب برای رشد قارچ فراهم می‌کنند.

آیا باید به پزشک مراجعه کنیم؟

بله، اگر مشکوک به بیماری تینه‌آ ورسیکالر هستید، باید به پزشک، به خصوص متخصص بیماری‌های پوستی مراجعه کنید. درحالی که این بیماری سلامتی شما را به طور جدی تهدید نمی‌کند، اما مراجعه به متخصص برای تشخیص نوع و شدت بیماری و همچنین داروی مناسب ضروری است. پزشک نوع بیماری شما را تایید می‌کند و درمان مناسب را تجویز می‌کند؛ همچنین راه‌هایی برای مدیریت و پیشگیری از عود قارچ پیتریازیس ارائه می‌دهد تا هرچه زودتر سلامتی خود را به دست آورید.  

در صورت ابتلا به پیتریازیس، پوست به حالت عادی برمی‌گردد؟

در بیشتر موارد ابتلا به پیتریازیس ورسیکالر، پوست با درمان و مراقبت مناسب به ظاهر طبیعی خود بازمی‌گردد. با درمان مداوم و مناسب می‌توان قارچ مسئول پیتریازیس ورسیکالر را از بین برد. البته در نظر داشته باشید که گاهی رفع تغییر رنگ پوست ممکن است کمی طول بکشد، زیرا پاسخ‌های فردی به درمان متفاوت است.

چقدر طول می‌کشد تا پوست به حالت عادی برگردد؟

عواملی مانند شدت عفونت، انجام درست روش‌های درمان و پاسخ فردی پوست بر مدت زمان بهبودی تاثیر می‌گذارد. اگر روش‌های درست درمان را انجام دهید و به خوبی از پوست خود مراقبت کنید، در عرض چند هفته تغییر رنگدانه‌های پوست را مشاهده خواهید کرد، اما به طور کلی درمان ممکن است از چند هفته تا چندین ماه متغیر باشد.

راه‌های پیشگیری از تینه‌آ ورسیکالر

اگر به دنبال پیشگیری از قارچ پیتریازیس هستید، کافیست اقدامات لازم را انجام دهید تا خطر رشد بیش از حد قارچ مالاسزیا را در پوست خود به حداقل برسانید. در اینجا چند راه موثر برای جلوگیری از ابتلا به ورسیکالر ذکر شده است:

  • پوست خود را همیشه تمیز و خشک نگه دارید.
  •  به بهداشت در نواحی مستعد تعریق مانند سینه، پشت و زیر بغل بیشتر توجه کنید.
  •  اگر مستعد ابتلا به قارچ پیتریازیس هستید، از پاک‌کننده‌های ضد قارچ استفاده کنید.
  •  در هوای گرم، لباس‌های گشاد با پارچه‌های قابل تنفس مانند پنبه بپوشید.
  • مصرف محصولات مراقبت از پوست مبتنی بر روغن را محدود کنید.
  • بعد از ورزش و تعریق زیاد، حتما دوش بگیرید.

از قارچ پیتریازیس رنگارنگ نترسید!

مسلما تماشای لکه‌های رنگی روی پوست خیلی خوشایند نیست و هیچکدام دوست نداریم آن را تجربه کنیم، اما به طور کلی در صورت ابتلا به قارچ پیتریازیس رنگارنگ هیچ جای نگرانی نیست. با داشتن دانش و اقدامات پیشگیرانه ساده، می‌توانیم به‌طور موثری تینه‌آ ورسیکالر را مدیریت و از رشد آن جلوگیری کنیم. خبر خوش اینجاست که پیتریازیس یک بیماری قابل درمان و غیر مسری است که با مراقبت صحیح، خطر قابل توجهی برای سلامت ایجاد نخواهد کرد. با رعایت بهداشت و انجام روش‌های درمانی مناسب، می‌توانیم با اطمینان این مشکل پوستی را پشت سر بگذاریم.

تمامی مطالب مجله کامان با استفاده از منابع معتبر و به روز نوشته شده است اما با توجه به حساس بودن مطالب این حوزه، هیچ‌گاه توصیه نمی‌کنیم که بدون مشورت با پزشک از مطالب مقالات در سطح اینترنت برای درمان استفاده کنید. همه مقالات صرفا جنبه آموزش و اطلاع‌رسانی دارند و هیچگاه نباید جایگزین مراجعه به پزشک شود، در غیر اینصورت عواقب احتمالی بر عهده‌ی خود فرد خواهد بود.
با توجه به این نکات، مجله کامان مسئولیت هر گونه استفاده‌ی نادرست از محتوای این رسانه را که باعث بوجودآمدن مشکل یا عارضه‌ای برای فرد شود، از خود سلب می‌کند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *