همه ما بهخوبی میدانیم که عرق کردن بدن واکنش طبیعی بدن ما برای خنک شدن است. مکانسیم عرق کردن بسیار منظم بوده و برای حفظ سلامتی بدن بهشدت مفید محسوب میشود. اگر در یک محیط گرم یا در حال انجام فعالیت و با ورزش سنگین عرق کنید، مشکلی وجود ندارد و طبیعی است؛ اما اگر دچار تعریق زیاد هستید و این قضیه بیدلیل در حال رخ دادن است، باید علت آن را بیابید. تعریق زیاد بدن اگر دائمی باشد و منجر به خیس شدن همیشگی لباس یا نقاط خاصی از بدن شما مثل زیربغل و کف دستهاست، میتواند نشانه یک مشکل جدی باشد؛ اما ببینیم علت تعریق زیاد چیست؟
عوامل مختلفی میتوانند در بروز این مشکل تاثیر داشته باشند که ما قصد داریم در این مقاله آنها را مورد بررسی قرار دهیم تا بتوانیم به شما در شناخت و درمان تعریق زیاد کمک کنیم؛ چرا که شناخت علل تعریق زیاد و راههای درمانی آن نقش بزرگی در رفع این مشکل و بازگشت فرد به زندگی طبیعی دارد.
تعریف دقیق تعریق زیاد چیست؟
عرق کردن زیاد یک نوع اختلال پزشکی است که به تعریق غیرطبیعی و بیش از اندازه اشاره دارد. این مشکل آزار دهنده ممکن است بدون دخالت عوامل خارجی نظیر ورزش و گرما برای فرد رخ دهد. یعنی زمانی که فرد در حالت استراحت است یا در شرایط عادی قرار دارد، دچار تعریق فراوانی میشود.
در این حالت ممکن است لباسها، دست، سر، صورت، زیربغل و حتی کف پاهای فرد از عرق زیاد خیس شود. این تعریق گاهی نشان از مشکلات جسمانی مختلف دارد؛ اما در حالت کلی این مشکل نشانهای از اختلالاتی در سیستم هورمونی، عصبی یا متابولیک است.
علت و علائم کلی تعریق زیاد کدامند؟
بیحالی، دهیدارته شدن بدن، گرگرفتگی، خیس شدن در خواب شبانه، عرق نواحی خاص و حتی برخی از عفونتهای پوستی از علایم و نشانههای عرق کردن زیاد است؛ اما ببینیم علل و دلایل تعرق زیاد چیست:
- تغییرات هورمونی مانند یائسگی: گرگرفتگی ناشی از یائسگی یکی از علل عرق کردن زیاد است و در برخی از افراد با بالا رفتن ضربان قلب و لرزش نیز همراه میشود. در ضمن خانمهای یائسه بسیار دچار تعریق زیاد در خواب میشوند.
- پرکاری تیروئید: تعریق فراوان گاهی نشانه وجود مشکلات مختلف در بدن است و یکی از این مشکلات ممکن است اختلالات تیروئید باشد. اگر علائم تعریق زیاد را بهصورت ناگهانی در خود مشاهده نمودید، ممکن است علت اختلال در تیروئید باشد.
- دیابت: تعداد زیادی از بیماریها مانند دیابت و مصرف داروهای مورد نیاز این بیماریها سبب عرق کردن زیاد بدن میشود.
- عفونت: یک علت عرق زیاد، وجود عفونتهای مختلف در بدن است. برخی از عفونتها مانند تب مالت و سل با عرق شبانه مرتبط هستند.
- کاهش هورمون مردانه: کاهش هورمون مردانه تستسترون در مردان مانند علایم یائسگی زنانه با تعریق فراوان و گرگرفتگی همراه است.
- استرس: در زمان استرس فشار خون بالا رفته و دمای بدن افزایش مییابد و فرد با عرق زیادی در بدن خود مواجه خواهد شد.
- رژیم غذایی خاص: برخی از غذاها مانند غذاهای ادویهدار یا کافئین ممکن است سبب عرق کردن زیاد شوند. بیشتر غذاهای خوشمزه شامل یک ماده شیمیایی بهنام کاسپین هستند که بدن را بهسمت دمای بالا و افزایش تعریق میبرند.
- بارداری: یکی دیگر از علتهای تعریق بیش از حد بارداری است که این وضعیت کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد.
- مصرف برخی از داروها: همانطور که میدانید همه داروها دارای عواض جانبی هستند و تعداد اندکی از مردم ممکن است دچار این عوارض شوند. مسکنها و آنتی بیوتیکها از جمله داروهایی هستند که یکی از عوارض جانبی آنها عرق کردن زیاد است.
- اختلال هایپرهیدروز: یکی از دلایل اصلی تعریق زیاد سر اختلال هایپرهیدروز است. این بیماری مشکلی تقریبا رایج بوده و تخمین زده میشود که در هر 100 نفر 1 تا 3 نفر به آن مبتلا باشند.
آشنایی با راهکارهای درمانی تعریق زیاد
خوشبختانه امروزه برای درمان تعریق زیاد روشهای زیادی وجود دارد. درمانهایی نظیر:
- داروهای خوراکی ضدکولینرژیک: برخی از داروها نظیر گلیکوپیرولات و اکسیبوتینین، میتوانند تعریق فراوان بدن را کاهش دهند.
- درمانهای یونتوفورزیس: یونتوفورزیس یک روش درمانی است که از جریان الکتریکی ملایم برای کاهش تعریق استفاده میکند.
- آنتیپرسپیرانتهای قوی: آنتیپرسپیرانتها اغلب حاوی ترکیباتی مانند کلرید آلومینیوم هستند که قادرند بهصورت موقت مجاری غدد تعریق را مسدود کنند و مانع تعریق اضافی شوند.
- بوتاکس: تزریق بوتاکس به برخی نواحی بدن مانند زیربغل، کف دست و پاها راه درمان این مشکل پوستی است.
ماکروویو تراپی هم یک تکنولوژی جدید است که غدد تعریق را بهصورت دائمی از بین میبرد. در برخی از موارد که درمانهای دیگر موثر نباشد، میتوان از روش جراحی هم استفاده کرد. لیزر درمانی هم یک روش جدید است که با تخریب غدد تعریق به کاهش این مشکل کمک شایانی میکند. برخی از کرمها و لوسیونهای حاوی گلیکوپیرولات هم میتوانند بهشکل موضعی در کاهش این مشکل تاثیرگذار باشند.
البته فراموش نکنید که مصرف هر دارو یا استفاده از روشهای درمانی گفته شده باید با تحویز پزشک متخصص صورت گیرد.
همچنین بخوانید: بوی بد بدن نشانه چه بیماری است؟
درمانهای خانگی تعریق زیاد چیست؟
از درمانهای خانگی این معضل میتوان به تغییر در رژیم غذایی، مدیریت استرس، استفاده از لباسهای مناسب سبک و پنبهای، حمام روزانه و … اشاره کرد. در ادامه به برخی از محصولات کامان اشاره شده است که برخی از این محصولات در کاهش تعریق موثرند:
- کرم دئودورانت کامان: دئودورانت کامان با بافت کرمی خود از رشد باکتری جلوگیری خواهد کرد و با تنظیم تعریق آسایش را برای شما فراهم مینماید.
- کرم دئودورانت ضدآلرژی آقایان کامان: این محصول دارای سه عملکرد همزمان آنتی باکتریال و ضد باکتری و تنظیم تعریق است.
- کرم دئودورانت خنک کنندۀ آقایان کامان: این محصول حاوی ترکیباتی است که با مهار فعالیت باکتریها، بوی بد عرق را از بین برده و به رطوبترسانی پوست نیز کمک میکند.
- کرم دئودورانت خنک کننده کامان بانوان: این محصول کامان برای پوستهای حساس بسیار مناسب است و با رایحه دلپذیر خود در 24 ساعت بوی تعریق را از بین خواهد برد.
- شامپو بدن ژلی کامان مدل Wake Up مناسب آقایان: با انتخاب این شوینده مناسب برای حفظ سلامتی و شادابی پوست بدن خود تمیزی، بوی مطبوع و کاهش تعریق را به خود هدیه دهید.
- شامپو بدن ژلی کامان مدل لایه بردار مناسب انواع پوست: این محصول مناسب خانمها و آقایان است و کاربرد آن لایهبرداری، پاک کنندگی و مرطوبکنندگی است.
- ژل شستشوی صورت کامان پوست چرب سری geneva مدل Oily: این محصول کامان سرشار از آنتی اکسیدن بوده و در متعادل کردن چربی و روشن ساختن پوست تاثیر شگرفی دارد.
- ژل شستشوی صورت کامان پوست نرمال سری Geneva مدل Normal: این ژل شستشو حاوی هیالورونیک اسید و انواع آنتی اکسیدان است و به تغذیه پوست کمک شایانی میکند.
- ژل شستشوی صورت کامان پوست خشک سری Geneva مدل Dry: هیالورونیک اسید این محصول کامان رطوبت کافی را به پوست شما میرساند و تا 48 ساعت پوست شما نرم و لطیف خواهد ماند.
کلام آخر
تعریق زیاد مشکل بسیاری از افراد است و از علل آن میتوان به دیابت، بارداری، یائسگی، حمله قلبی، مصرف برخی از داروها، رژیم غذایی خاص، استرس و… اشاره کرد. درمانهای خوراکی، موضعی، جراحی، بوتاکس برای این مشکل موثرند؛ اما اگر تمایلی ندارید میتوانید از روشهای خانگی مانند حمام روزانه، استفاده از لباسهای پنبهای، تغییر رژیم غذایی و عدم مصرف مواد تند و کافئین و مدیریت استرس استفاده نمایید. در کنار این درمانها محصولات باکیفیت کامان نظیر انواع کرم دئودورانت کامان هم تاثیر زیادی در کاهش تعریق دارند که با استفاده منظم و مرتب برای شما آسایش و راحتی بهارمغان خواهند آورد.
نظرات کاربران