گلناز قمیان 399 روز پیش
بدون دیدگاه

ریزش مو چیست؟ / انواع و علت ریزش مو در مردان و زنان

در حال شانه کردن موهایتان هستید که ناگهان با حجم عظیمی از موهایتان روی برس مواجه می‌شوید! به حمام می‌روید و احساس می‌کنید موهایتان بیشتر از همیشه موگیر حمام را پر کرده‌اند. روزانه با حجمی غیرطبیعی از ریزش موهایتان مواجه می‌شوید و بسیار نگران هستید که موهای بیشتری را از دست بدهید. اگر تا به حال این موارد را تجربه کرده‌اید، باید به شما بگوییم که تنها نیستید. ریزش مو همیشه یک معضل بزرگ برای بسیاری از افراد بوده است.

برخی افراد به طور ذاتی موهای کم‌پشت‌تر و نازک‌تری نسبت به دیگران دارند که این یک امر کاملا طبیعی است؛ اما برخی افراد در مدت زمان کوتاه موهای زیادی را از دست می‌دهند و این نگرانی وجود دارد که حجم موها کمتر و کمتر شود. در ادامه این مطلب، به دلایل ریزش مو و راه‌های درمان قطعی آن اشاره می‌کنیم.

از این رو پیشنهاد ما به شما این است تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا شما عزیزان را با هرآنچه که می‌بایست در رابطه با ریزش مو بدانید آشنا کنیم؛ لازم به ذکر است که یکی از متداول‌ترین معارهایی که موجب ریزش مو در بسیاری از افراد می‌شود استفاده از محصولات مراقبت از مویی می‌باشد که از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند؛ از این رو پیشنهاد ما به شما عزیزان این است که قبل از بررسی هر معیار دیگری از کیفیت مطلوب محصولات مورد استفاده خود اطمینان حاصل فرمایید، همچنین می‌توانید نگاهی به لیست محصولات سایت رسمی کامان داشته باشید تا بتواند به بهترین قیمت بالاترین کیفیت را در اختیار داشته باشید.

ریزش مو چیست؟ / علت ریزش مو در مردان و زنان

درک دلایل ریزش مو به شما این امکان را می‌دهد تا روش‌های درمانی مناسب را انتخاب کنید. با شناسایی مهم‌ترین دلایل ریزش مو، افراد می‌توانند اقدامات هدفمندی را برای جلوگیری از ریزش بیشتر و درمان آن به کار گیرند. دلایل ریزش مو در افراد مختلف متفاوت است، اما در اینجا به برخی از عوامل رایج آن اشاره می‌کنیم:

دلایل ریزش مو

  1. تاثیر عوامل ژنتیکی بر ریزش مو

ژنتیک می‌تواند نقش مهمی در ریزش مو داشته باشد، به ویژه در مورد آلوپسی آندروژنتیک که به عنوان طاسی الگو نیز شناخته می‌شود. در واقع، ژنتیک شایع‌ترین علت ریزش مو در زنان و مردان است. در این نوع ریزش مو، عوامل ژنتیکی فولیکول‌های مو را به هورمون دی هیدروتستوسترون (DHT) حساس می‌کند. DHT از تستوسترون مشتق شده و در مردان و زنان وجود دارد.

در افراد دارای استعداد ژنتیکی ریزش مو، DHT به گیرنده‌های فولیکول‌های مو متصل می‌شود و به آن‌ها کم کم آسیب می‌زند. در نتیجه، با گذشت زمان فولیکول‌های موی آسیب‌دیده کوچک‌تر می‌شوند و موهای نازک‌تر، کوتاه‌تر با رنگ‌دانه‌‌های کمتری تولید می‌کنند. در نهایت، فولیکول‌ها ممکن است به طور کلی تولید مو را متوقف کنند و در نتیجه باعث طاسی یا نازک شدن قابل توجه مو شوند.

  1. تاثیر عدم تعادل هورمون‌ها بر ریزش مو

عدم تعادل هورمونی، مانند تغییر سطح آندروژن، می‌تواند منجر به ریزش مو شود. شرایطی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، اختلالات تیروئید، و تغییرات هورمونی در دوران بارداری و یائسگی می‌تواند باعث ریزش مو شود. برای تشخیص عدم تعادل هورمونی، باید به پزشک مراجعه کنید.

  1. تاثیر داشتن تغذیه نامناسب بر ریزش مو

تغذیه بیشتر از چیزی که فکرش را بکنید بر زندگی و سلامت کلی شما تاثیر دارد و این درباره ریزش مو نیز صدق می‌کند. تغذیه یا رژیم غذایی نامناسب اینگونه باعث ریزش مو می‌شود:

  • کمبود پروتئین: هنگامی که بدن فاقد پروتئین کافی باشد، عملکردهای ضروری را نسبت به کارهای غیرضروری‌تر مانند رشد مو در اولویت قرار می‌دهد که منجر به ریزش مو یا رشد کندتر مو می‌شود.
  • کمبود آهن: کمبود آهن که به کم خونی معروف است، یکی از علل شایع ریزش مو به ویژه در زنان است. آهن برای تولید هموگلوبین ضروری است که اکسیژن را به بافت‌های بدن از جمله فولیکول‌های مو می‌رساند.
  • کمبود ویتامین و مواد معدنی: کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند ویتامین D، ویتامین B12، روی و بیوتین بر رشد مو تاثیر می‌گذارد. این مواد نقش حیاتی در تقویت رشد مو و جلوگیری از ریزش آن دارند.
  • عادات غذایی ناسالم: مصرف بیش از حد غذاهای فرآوری شده، میان وعده‌های شیرین و چربی‌های ناسالم، می‌تواند به التهاب سیستمیک و استرس اکسیداتیو کمک کند که در نهایت موجب ریزش مو می‌شود.
  • رژیم غذایی غیر اصولی: رژیم‌های سخت یا محدودیت‌های شدید در دریافت کالری می‌تواند چرخه طبیعی رشد مو را مختل و منجر به افزایش ریزش مو شود.
  • کم آبی: کم آبی بدن می‌تواند بر سلامت پوست سر و فولیکول‌های مو تاثیر بگذارد. مصرف ناکافی آب منجر به خشکی و شکننده شدن موها می‌شود و آن‌ها را بیشتر در معرض شکستگی و ریزش مو قرارمی‌دهد.
  1. تاثیر شرایط و درمان‌های پزشکی بر ریزش مو

برخی از شرایط پزشکی و درمان‌های آ‌ن‌ها می تواند باعث ریزش مو شود. به عنوان مثال اختلالات خود ایمنی مانند آلوپسی آره آتا، عفونت‌های پوست سر، شیمی درمانی، پرتودرمانی و سایر داروهایی که ریزش مو را به عنوان یک عارضه جانبی دارند، می‌توانند از علل مهم ریزش مو باشند.

  1. تاثیر داشتن استرس بر ریزش مو

ریزش مو ناشی از استرس

استرس می‌تواند چرخه طبیعی رشد مو را مختل کند و منجر به افزایش ریزش و رشد کندتر مو شود. این می‌تواند شرایطی به نام تلوژن افلوویوم را ایجاد کند که در آن فولیکول‌های مو به طور موقت وارد فاز استراحت می‌شوند و بعدا به تعداد زیادی ریزش می‌کنند. استرس همچنین تعادل هورمونی را مختل می‌کند و بر عملکرد هورمون‌های دخیل در رشد مو تاثیر می‌گذارد.

  1. تاثیر مشکلات فیزیکی خاص بر ریزش مو

عوامل استرس‌زای فیزیکی مانند جراحی، ضربه یا بیماری شدید، می‌توانند چرخه رشد مو را مختل کنند و منجر به ریزش موقت مو شوند که به عنوان تلوژن افلوویوم شناخته می‌شود.

  1. تاثیر عدم مراقبت مناسب بر ریزش مو

استفاده بیش از حد از ابزارهای حالت دهنده حرارتی مانند سشوار و اتو مو، درمان‌های شیمیایی نامناسب مانند کراتین و بستن مدل موهای سفت (مانند دم اسبی) می‌تواند به فولیکول‌های مو آسیب برساند و به ریزش مو کمک کند.

بهتر است هنگام استفاده از وسایل حرارتی از مواد محافظتی مو مثل اسپری دوفاز مو مدل محافظت کننده کامان استفاده کنید، در نظر داشته باشید محکم شانه زدن موها می‌تواند ریزش آن را بیشتر کند. پیشنهاد می‌کنیم از یک ماسک موی نرم کننده استفاده کنید تا موهایتان به راحتی شانه شوند و هنگام شانه زدن گره نخورند. ماسک مو هیرواتر حاوی عصاره عسل، تغذیه کننده مو است و موهایی نرم و لطیف به شما می‌بخشد.

  1. تاثیر افزایش سن بر ریزش مو

افزایش سن از طریق ترکیبی از تغییرات هورمونی، استعداد ژنتیکی و کاهش عملکرد فولیکول‌های مو به ریزش مو کمک می‌کند. با افزایش سن افراد، نوسانات هورمونی، مانند کاهش استروژن و افزایش آندروژن منجر به کوچک شدن فولیکول‌های مو و نازک شدن رشته‌های آن می‌شود.

علاوه بر این، با افزایش سن عوامل ژنتیکی تاثیرگذارتر می‌شوند، زیرا ژن‌های ارثی می‌توانند افراد را مستعد ابتلا به طاسی الگو کنند. با گذشت زمان، فولیکول‌های مو نیز ممکن است عملکرد خود را کاهش دهند و در نتیجه رشد مو کندتر و ریزش بیشتر شود.

  1. تاثیر ضعیف پوست سر بر ریزش مو

پوست سر ناسالم که با شرایطی مانند شوره سر، درماتیت سبورئیک یا عفونت پوست سر مشخص می‌شود، می‌تواند بر رشد مو تاثیر بگذارد و منجر به ریزش مو شود. برای سلامت پوست سر، بهتر است آن را با یک شامپوی مناسب به طور منظم شستشو دهید. شامپو هیرواتر بدون سولفات مدل FALL-STOP، با تحریک پیاز مو، باعث تقویت رشد موهایتان خواهد شد.

انواع رایج ریزش مو و روش‌های درمان آن‌ها

حتما شما هم روش‌های درمانی مختلف را برای ریزش مو به کار گرفته‌اید اما نتیجه خاصی دریافت نکردید. شناخت انواع ریزش مو و روش‌های درمان هرکدام بسیار مهم است. با دانستن نوع خاص ریزش مو، می‌توانید به دنبال راهنمایی‌های پزشکی مناسب باشید و گزینه‌های درمانی هدفمند را انتخاب کنید. در ادامه انواع ریزش مو و روش‌های درمان هرکدام را توضیح می‌دهیم.

  • آلوپسی آندروژنتیک (ریزش موی ژنتیکی)

داروهای مورد تایید FDA مانند ماینوکسیدیل (محلول موضعی) و فیناستراید (داروهای خوراکی، فقط برای مردان) را می‌توان برای کاهش سرعت ریزش مو و تقویت رشد مجدد مو استفاده کرد. روش‌های جراحی مانند پیوند واحد فولیکولی (FUT) یا استخراج واحد فولیکولی (FUE) نیز می‌توانند فولیکول‌های مو را از پشت سر به قسمت‌های نازک یا طاسی پیوند بزنند.

  • تلوژن افلوویوم (ریزش موی مرتبط با استرس)

بهتر است ابتدا دلیل استرس خود را بیابید تا بتوانید با روش‌های مناسب آن را مدیریت کنید. عامل استرس‌زا، می‌تواند عاطفی، بیماری یا حتی کمبود تغذیه باشد. تکنیک‌های کاهش استرس، مشاوره و تغییر سبک زندگی می‌تواند به کاهش استرس و رشد مجدد مو کمک کند. اگر استرس شما ناشی از نداشتن تغذیه مناسب است، سعی کنید یک رژیم غذایی سالم را در برنامه خود بگنجانید که تمامی مواردی که پیش‌تر ذکر کردیم را پوشش دهد.

  • آلوپسی آره آتا (ریزش موی خود ایمنی یا سکه‌ای)

ریزش مو خود ایمنی یا سکه‌ای به گروهی از شرایط ریزش مو گفته می‌شود که در آن سیستم ایمنی به اشتباه به فولیکول‌های مو حمله می‌کند و منجر به ریزش مو می‌شود. در این شرایط، سیستم ایمنی فولیکول‌های مو را هدف قرار می‌دهد و باعث کوچک‌تر شدن آن‌ها و وارد شدن به حالت خواب خواهد شد.

ریزش مو سکه ای

این منجر به ریزش موی سکه‌ای می‌شود که معمولا در تکه‌های طاس کوچک و گرد روی پوست سر خود را نشان می‌دهند. علت دقیق ریزش موی سکه‌ای به طور کامل شناخته نشده است، اما دلیل آن را عوامل ژنتیکی یا محیطی می‌دانند. درمان ریزش موی سکه‌ای شامل موارد زیر است:

  • کورتیکواستروئیدها: کورتیکواستروئیدهای موضعی یا تزریقی می‌توانند به سرکوب پاسخ ایمنی و کاهش التهاب در مناطق آسیب دیده کمک کنند.
  • ایمونوتراپی: تکنیک‌هایی مانند ایمونوتراپی موضعی که در آن یک عامل حساس کننده روی پوست سر اعمال می‌شود، می‌تواند به تحریک پاسخ ایمنی برای رشد مجدد مو کمک کند.
  • مهارکننده‌های JAC: مهارکننده‌های ژانوس کیناز (JAK)، داروهای خوراکی هستند که می‌توانند پاسخ ایمنی را تعدیل کنند و در برخی موارد باعث رشد مجدد مو شوند.
  •  ریزش موی هورمونی

برای زنانی که ریزش مو را به دلیل عدم تعادل هورمونی (مانند ریزش موی مربوط به یائسگی) تجربه می‌کنند، درمان جایگزینی هورمونی (HRT) ممکن است تحت نظارت پزشک برای بازگرداندن تعادل هورمونی و بهبود بالقوه رشد مو در نظر گرفته شود. در برخی موارد، تنظیم یا تعویض داروهای خاص، می‌تواند به کاهش این مشکل کمک کند.

  • ریزش مو حاصل از سلامت ضعیف پوست سر

اگر می‌خواهید ریزش موی حاصل از سلامت ضعیف پوست سر را درمان کنید، بهتر است روش‌های مراقبتی مناسب را انجام دهید. شستشوی منظم پوست سر با یک شامپوی ملایم مانند شامپو هیرواتر بدون سولفات مدل REPAIRING، می‌تواند به از بین بردن چربی اضافی، کثیفی و تجمع آلودگی‌ها کمک کند و محیط سالم‌تری را برای پوست سر ایجاد کند. همچنین لایه برداری پوست سر با استفاده از اسکراب یا برس می‌تواند به حذف سلول‌های مرده و بهبود گردش خون کمک کند.

حال که با روش‌های ساده و موثر درمان ریزش مو آشنا شدید، بهتر است یک نکته را هم به خاطر بسپارید. این روش‌های درمانی توصیه‌های کلی هستند و مناسب‌ترین روش ممکن است بسته به شرایط فردی متفاوت باشد. مشاوره با یک متخصص برای تعیین علت اصلی ریزش مو و طراحی یک برنامه درمانی مناسب کمک زیادی به یافتن علت و درمان ریزش مو خواهد بود.

نکات مهم پیشگیری از ریزش مو

پیشگیری از ریزش مو

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است! اگر می‌خواهید خطر ابتلا به ریزش مو را کاهش دهید، به این نکات مهم پیشگیری از ریزش مو دقت کنید:

  • حفظ یک رژیم غذایی مغذی: مطمئن شوید که رژیم غذایی شما شامل انواع مواد مغذی ضروری برای سلامت مو، مانند پروتئین، ویتامین‌ها، مواد معدنی و اسیدهای چرب امگا 3 است.
  • اجتناب از حرارت دادن بیش از حد: استفاده از لوازم حرارتی حالت دهنده مو را محدود کنید. گرمای بیش از حد می‌تواند به ساقه مو آسیب برساند و تارهای مو را ضعیف کند که در نهایت منجر به شکستگی و ریزش مو می‌شود.
  • با موهای خود ملایم باشید: موهایتان را به آهستگی شانه بزنید و از برس‌هایی با موهای نرم و دندانه‌های درشت استفاده کنید. اگر موهایتان دچار گره می‌شود، از اسپری دوفاز مو مدل بازسازی کننده استفاده کنید تا نرم شوند.
  • از درمان‌های شیمیایی خشن دوری کنید: استفاده از درمان‌های شیمیایی خشن را محدود کنید، چون می‌توانند مو را ضعیف کنند و منجر به آسیب و شکستگی مو شوند.
  • از موها در برابر آفتاب محافظت کنید: اشعه خورشید می‌تواند موها را ضعیف و آن‌ها را مستعد شکستن کند. پوشیدن کلاه یا استفاده از محصولات مو با محافظ UV را در نظر بگیرید.
  • از موها در برابر کلر و آب شور محافظت کنید: با پوشیدن کلاه شنا یا شستشوی موهای خود با آب تازه قبل و بعد از شنا، از موهای خود در برابر کلر و آب شور محافظت کنید.
  • موهای خود را نکشید یا پیچ و تاب ندهید: از عاداتی مانند کشیدن، چرخاندن یا کشیدن بیش از حد مو اجتناب کنید، زیرا می‌توانند منجر به شکستن مو و آسیب به فولیکول‌های مو شوند.
  • سیگار نکشید: سیگار کشیدن با ریزش مو و سفیدی زودرس آن همراه است. اگر سیگار می‌کشید، برای ارتقای سلامت موها آن را ترک کنید.
  • منظم ورزش کنید: فعالیت بدنی منظم برای بهبود گردش خون، از جمله پوست سر مفید است و باعث کاهش ریزش مو می‌شود.
  • پوست سر را ماساژ دهید: ماساژ منظم پوست سر می‌تواند گردش خون را بهبود بخشد، به رساندن مواد مغذی به فولیکول‌های مو کمک کند و محیط سالم‌تری برای پوست سر ایجاد کند.

با روش‌های درمانی مناسب، دوباره موهایی پرپشت خواهید داشت!

از عوامل ژنتیکی و عدم تعادل هورمونی گرفته تا کمبودهای تغذیه‌ای و شرایط پزشکی، دلایل مختلفی برای ریزش مو وجود دارد. با این حال، با رفع این علل و اجرای درمان‌های مناسب، می‌توان ریزش مو را مدیریت کرد. فراموش نکنید که اگر ریزش موهایتان جدی است و با این روش‌ها رفع نمی‌شود، حتما با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی یا متخصص پوست برای تشخیص دقیق و برنامه درمانی شخصی مشورت کنید.

با انجام روش‌های درست، می‌توانید کنترل سلامت موهای خود را به دست بگیرید و اعتماد به نفس خود را دوباره به دست آورید. بنابراین، اجازه ندهید ریزش مو شما را متوقف کند، گزینه‌های درمانی موجود را بررسی کنید تا در نهایت از موهای پرپشت و سالم لذت ببرید.

تمامی مطالب مجله کامان با استفاده از منابع معتبر و به روز نوشته شده است اما با توجه به حساس بودن مطالب این حوزه، هیچ‌گاه توصیه نمی‌کنیم که بدون مشورت با پزشک از مطالب مقالات در سطح اینترنت برای درمان استفاده کنید. همه مقالات صرفا جنبه آموزش و اطلاع‌رسانی دارند و هیچگاه نباید جایگزین مراجعه به پزشک شود، در غیر اینصورت عواقب احتمالی بر عهده‌ی خود فرد خواهد بود.
با توجه به این نکات، مجله کامان مسئولیت هر گونه استفاده‌ی نادرست از محتوای این رسانه را که باعث بوجودآمدن مشکل یا عارضه‌ای برای فرد شود، از خود سلب می‌کند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *