محمد بیک زند 346 روز پیش
بدون دیدگاه

نکات مهمی که در مورد قارچ پوست سر باید بدانید!

آیا تا به حال با خارش سر شدید روبه‌رو شده‌اید؟ به نظرتان علت خارش سر چه موضوعی می‌تواند باشد؟ در پاسخ به این سوال‌ها باید عنوان کنیم، خارش‌های پوست سر را باید کاملا جدی گرفت. در برخی از مواقع خارش پوست سر ناشی از بیماری‌ قارچ پوستی است که در مواقعی برای پوست سر بسیار خطرناک هستند. قارچ پوست سر یکی از بیماری‌های رایجی بوده که می‌تواند همه افراد را در طول زندگی درگیر کند و معمولا کودکان بیشتر از سایر افراد در معرض این عارضه پوستی قرار دارند.

در بیماری قارچ پوست سر، قارچ‌ها به پوست و در برخی موارد به فولیکول‌های موی سر حمله می‌کنند که موجب خارش پوست سر، پوسته پوسته شدن کف سر، جوش‌های چرکی و در مواقعی موجب ریزش موی سر می‌شود؛ بنابراین تا جای ممکن باید خارش‌های غیر معمول پوست سر را جدی بگیریم. در این مقاله از مجله کامان قصد داریم در رابطه با قارچ پوست سر صحبت کنیم و اشاره‌ای به دلایل، علائم و روش‌های درمان قارچ پوست سر خواهیم داشت. برای آگاهی کامل در رابطه با قارچ پوست سر، مطالعه این مقاله را در اولویت قرار دهید.

دلایل و علائم قارچ پوست سر چیست؟

علت بیماری قارچ پوست سر

از مهم‌ترین دلایل قارچ پوست سر، رعایت نکردن نکات بهداشتی است. البته مهم‌ترین دلیل ابتلا به کلیه بیماری‌های قارچی، مسائل بهداشتی خواهد بود، اما در مواقعی نیز ضعیف بودن سیستم ایمنی منجر به ایجاد قارچ پوست سر می‌شود. جالب است بدانید در مورد قارچ پوست سر باید عنوان کنیم، در برخی از موارد بیمارانی که رژیم غذایی ناسالمی دارند و قند یا نشاسته به‌شدت مصرف می‌کنند، در معرض قارچ پوست سر قرار دارند. درحالت‌کلی 3 دلیل عمده برای قارچ پوست سر وجود دارد، که به شرح زیر است:

  • تماس با فرد آلوده: برخی از افراد ناقل به قارچ پوست سر هستند و تماس پوستی مستقیم با چنین افرادی، عامل ابتلا به قارچ سر می‌شود.
  • محیط آلوده: محیط یا وسایل آلوده به قارچ‌های عفونی می‌تواند، باعث ایجاد قارچ سر شود. به‌عنوان مثال استفاده از بالش، روتختی، ملحفه یا برس آلوده باعث قارچ پوست سر خواهد شد.
  • حیوانات ناقل: پوست برخی از حیوانات همواره قارچ‌هایی دارد که در مواقعی موجب انتقال به انسان می‌شود. در بعضی از شرایط حیوانات خانگی مانند گربه و سگ نیز به عفونت قارچی مبتلا می‌شوند که باید به‌صورت سریع درمان شوند  تا به انسان منتقل نشود.

قارچ پوستی علائمی مانند تکه تکه شدن پوست سر، شوره‌، جوش‌های ریز و درشت، خارش شدید پوست سر و نرم شدن قسمت‌هایی از کف سر دارد، که در انواع قارچ پوستی علائم با یکدیگر متفاوت است.

شناخت چند مورد از انواع قارچ پوست سر

دلایل ابتلا به قارچ پوست سر

قارچ پوست سر انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن‌ها با علائم و عوارضی همراه هستند. البته خارش سر و تکه تکه شدن پوست سر در انواع قارچ پوست سر تقریبا یکسان است. قارچ کرم حلقوی، قارچ سر فاووس، قارچ سر اندوتریکس و قارچ سر اکتوتریکس از مهم‌ترین قارچ‌های پوست سر هستند که در ادامه مقاله هر کدام را به‌صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد.

قارچ کرم حلقوی؛ یکی از رایج‌ترین قارچ‌های پوست سر در کودکان و نوجوانان

نشانه های قارچ پوست سر

قارچ کرم حلقوی مانند قارچ‌های کپک است که به بخش خارجی پوست سر و ساقه‌های مو حمله می‌کند. البته اسم این نوع قارچ کرم حلقوی بوده و این نوع عفونت به واسطه کرم ایجاد نمی‌شود. قارچ کرم حلقوی معمولا در کودکان و نوجوانان دیده می‌شود و به‌شدت مسری است. از علائم قارچ کرم حلقوی می‌توان به خارش، پوسته پوسته شدن کف سر و ریزش مو اشاره کرد. توصیه می‌کنیم در صورتی که علائم قارچ پوست سر را احساس کردید، هر چه سریع‌تر به پزشک متخصص مراجعه کنید.

قارچ پوست سر فاووس؛ یکی از شدیدترین قارچ‌های پوست سر

عفونت شدید قارچ سر فاووس یکی از سخت‌ترین قارچ‌های پوست سر است که ساقه‌های مو را تخریب می‌کند و به دلیل تغذیه نامناسب یا محل آلوده زندگی رخ می‌دهد. قارچ فاووس در زنان و مردان بزرگسال و همچنین در کودکان مشاهده شده است. در بیماری قارچ سر فاووس پوسته‌های زرد رنگ مانند لانه زنبور روی پوست سر تشکیل می‌شود و به‌مرور زمان موجب آسیب به فولیکول‌های موی سر و در مراحل پیشرفته بیماری باعث ریزش موضعی پوست سر خواهد شد.

قارچ سر اندوتریکس؛ یکی از انواع قارچ پوست سر

انواع قارچ پوست سر

قارچ پوست سر اندوتریکس به وسیله قارچ تریکوفیتون ایجاد می‌شود و به بخش داخلی ساقه مو آسیب می‌رساند. در عارضه پوستی قارچ اندوتریکس پوست سر ملتهب می‌شود و اگر در زمان مناسب درمان نشود، دچار تکه تکه شدن پوست سر خواهد شد.

قارچ سر اکتوتریکس؛ عامل ریزش موی بیضی شکل

قارچ سر اکتوتریکس به بخش خارجی ساقه مو هجوم می‌برد و موجب ریزش مو به‌صورت تکه‌ای یا بیضی شکل خواهد شد. عفونت قارچ سر اکتوتریکس موجب تورم غدد لنفاوی شده و جوش‌های چرکی روی سر پدیدار می‌شود.

روش‎‌های درمان قارچ پوست سر؛ استفاده از داروهای ضد قارچ

درمان قارچ پوست سر

برای درمان قارچ پوست سر چندین نوع دارو، شامپو و کرم‌های ضد قارچ وجود دارد که بنا به تشخیص پزشک و مراحل پیشرفت بیماری، تجویز می‌شود. معمولا هنگامی که بیماری در مراحل اولیه و ابتدایی قرار گرفته باشد، شامپوهای ضد قارچ که حاوی موادی مانند سلنیوم سولفاید هستند، بسیار موثر خواهند بود. همچنین استفاده از شامپوهای ضد قارچ که کتوکونازول 2 درصد دارند، به‌شدت توصیه می‌شود. البته باید توجه داشته باشیم که شامپوها درحالت‌کلی قارچ‌ها را از بین نمی‌برند و در برخی مواقع افراد بیمار باید از داروهای ضد قارچ در کنار شامپو استفاده کنند. برخی از داروهای ضد قارچ مناسب برای پوست سر به شرح زیر است:

  • قرص گریزئوفولوین: داروی گریزئوفولوین معمولا اولین دارویی است که پزشکان برای درمان قارچ پوست سر تجویز می‌کنند. طول درمان با این دارو در مدت زمان 8 تا 12 هفته خواهد بود.
  • داروی تربینافین: از تربینافین به‌صورت موضعی استفاده می‌شود و این پماد را روی قسمت‌های آسیب دیده باید ماساژ داد. این دارو التهاب را از بین برده و مدت زمان تقریبی درمان با این دارو در حدود 4 تا 8 هفته است.
  • کپسول فلوکونازول: طول دوره درمان فلوکونازول بسیار کوتاه است و در مدت زمان 20 روز قارچ پوست سر از بین می‌رود.
  • داروی ایتراکونازول: داروی ضد قارچ ایتراکونازول به‌صورت شربت و کپسول تجویز می‌شود و با مصرف این دارو رشد سلولی قارچ‌ها متوقف می‌شود. با مصرف 2 تا 4 هفته‌ای داروی ایتراکونازول کلیه قارچ‌های عفونی سر از بین می‌روند.

در این بخش داروهای مهم و موثر برای درمان قارچ پوست سر معرفی کردیم. البته تجویز هر کدام از داروها طبق دستور پزشک انجام می‌شود و از مصرف خودسرانه داروهای ضد قارچ باید خودداری کرد.

پیشگیری از ایجاد قارچ پوست سر با این نکات کاربردی

پیشگیری از ابتلا به قارچ پوست سر

در این متن در رابطه با قارچ پوست سر صحبت کردیم و اشاره‌ای به علائم و روش‌های درمان این بیماری داشتیم. با رعایت نکات بهداشتی به‌خوبی می‌توان از ابتلا به قارچ سر در امان ماند، اما توصیه می‌کنیم برای پیشگیری از ایجاد قارچ سر این نکات را کاملا جدی بگیرید.

  • عدم استفاده از حوله مشترک: تا جای ممکن از حوله سایر افراد به هیچ وجه استفاده نکنید. در صورتی که فردی قارچ سر داشته باشد، قارچ عفونی ممکن است از طریق حوله انتقال پیدا کند.
  • از وسایل ضد عفونی استفاده کنید: در هنگامی که به سفر می‌روید و از بالش یا ملحفه دیگران استفاده می‌کنید، حتما از اسپری ضد قارچ استفاده کنید.
  • درمان دوره‌ای حیوانات خانگی: در صورتی که حیوان خانگی دارید، حتما دوره‌های درمان و مراقبت حیوان خانگی را جدی بگیرید و زمانی که احساس کردید، حیوان دچار بیماری قارچ است؛ هر چه سریع‌تر آن را درمان کنید.
  • نظافت و حمام: نظافت و حمام روزانه را جدی بگیرید و از شامپوهای با کیفیت و استاندارد استفاده کنید.

با رعایت نکات بهداشتی تا جای ممکن از ابتلا به بیماری قارچ سر در امان خواهید ماند. در رابطه با قارچ سر و قارچ‌های پوستی هر سوال یا تجربه‌ای دارید، از طریق قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

تمامی مطالب مجله کامان با استفاده از منابع معتبر و به روز نوشته شده است اما با توجه به حساس بودن مطالب این حوزه، هیچ‌گاه توصیه نمی‌کنیم که بدون مشورت با پزشک از مطالب مقالات در سطح اینترنت برای درمان استفاده کنید. همه مقالات صرفا جنبه آموزش و اطلاع‌رسانی دارند و هیچگاه نباید جایگزین مراجعه به پزشک شود، در غیر اینصورت عواقب احتمالی بر عهده‌ی خود فرد خواهد بود.
با توجه به این نکات، مجله کامان مسئولیت هر گونه استفاده‌ی نادرست از محتوای این رسانه را که باعث بوجودآمدن مشکل یا عارضه‌ای برای فرد شود، از خود سلب می‌کند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *