محمد بیک زند 241 روز پیش
بدون دیدگاه

آشنایی با انواع قارچ ناخن و دلایل ایجاد آن

بیماری قارچ‌ پوستی معمولا در اثر رعایت نکردن نکات بهداشتی رخ می‌دهد و معمولا افرادی که با ابزارهای آلوده یا در محیط‌های آلوده قرار دارند، در معرض قارچ پوستی قرار می‌گیرند. بیماری قارچ پوستی ممکن است در کلیه قسمت‌های بدن از جمله، پا، دست، کشاله ران، پوست سر و ناخن تشکیل شود. قارچ ناخن در مواقعی می‎‌تواند به‌عنوان یکی از آزاردهنده‌ترین قارچ‌های پوستی شناخته شود. قارچ ناخن یکی از عفونت‌های قارچی قابل انتقال است؛ بنابراین در زمان این بیماری باید مراقب ارتباط با افراد مختلف باشیم. همچنین علائم قارچ ناخن به‌خوبی مشخص است.

زرد شدن ناخن‌ها یا ایجاد لکه‌های زرد و سفید روی پوست از مهم‌ترین دلایل ایجاد قارچ ناخن هستند. قارچ ناخن انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن‌ها شکل ظاهری متفاوتی دارند، اما نگران نباشید؛ کلیه روش‌های درمان قارچ پوستی مانند قارچ ناخن یکسان است. در این مقاله از مجله کامان قصد داریم، انواع قارچ ناخن را بررسی کنیم و اشاره‌ای به علائم و روش‌های درمان قارچ ناخن خواهیم داشت. برای اینکه از بیماری قارچ ناخن در امان بمانید، مطالعه این مقاله را در اولویت قرار دهید.

انواع قارچ ناخن؛ بررسی 4 مورد از رایج‌ترین قارچ‌های ناخن

انواع قارچ پوستی

قارچ‌های ناخن انواع مختلفی دارند که بر اثر بیماری‌های قارچ پوستی پدیدار می‌شوند. کلیه قارچ‌های پوستی موجب آسیب‌های مختلف به فرد بیمار خواهند شد و قارچ ناخن نیز به همین شکل است. اغلب آسیب‌های قارچ ناخن با عفونت و عوض شدن رنگ ناخن‌ها همراه است و در برخی موارد که بیماری پیشرفت می‌کند، ممکن است ناخن فرد آسیب‌دیده جدا شود. قارچ ناخن دیستال، قارچ ناخن سطحی سفید، قارچ ناخن پروکسیمال و قارچ کاندیدا از مهم‌ترین بیماری‌های قارچ ناخن هستند که در ادامه مقاله هر یک را به‌صورت کامل بررسی می‌کنیم.

1- قارچ ناخن دیستال؛ یکی از رایج‌ترین عفونت‌های قارچی ناخن

قارچ ناخن دیستال یکی از رایج‌ترین عفونت‌های قارچی است که معمولا در ناخن‌های دست و پا دیده می‌شود. در عارضه قارچ ناخن دیستال، قارچ عفونی به قسمت زیرین ناخن حمله می‌کند و موجب ملتهب شدن ناخن می‌شود. قارچ ناخن دیستال شکل ظاهری ناخن را تغییر می‌دهد و با ایجاد رگه‌های سفید یا زرد روی ناخن پدیدار می‌شود.

قارچ ناخن دیستال معمولا از طریق محیط‌های عمومی آلوده منتقل می‌شود. کارشناسان بهداشتی توصیه می‌کنند برای جلوگیری از قارچ ناخن دیستال، بعد از ورزش و فعالیت در مکان‌های عمومی مانند باشگاه‌های ورزشی حتما دست و صورت خود را با آب و صابون بشویید یا حتما زمان مناسبی را به حمام کردن اختصاص دهید. از علائم قارچ ناخن دیستال می‌توان به تغییر رنگ ناخن و بوی نامطبوع ناخن‌های آسیب‌دیده اشاره کرد. بهترین روش درمان قارچ دیستال، استفاده از داروهای ضد قارچ است.

2- قارچ ناخن سطحی سفید؛ عامل ایجاد عفونت‌های سطحی روی پوست

قارچ ناخن سفید

قارچ ناخن سطحی سفید معمولا در ناخن‌های پا ایجاد می‌شود. در قارچ ناخن سطحی عفونت بسیار اندک است و در مواقعی عفونت به زیر ناخن می‌رسد. البته هنگامی که این قارچ ناخن در مراحل اولیه قرار گرفته باشد، به‌صورت سطحی مشاهده می‌شود. در زمانی که به‌موقع درمان نشود، قارچ‌های عفونی به زیر ناخن نیز دسترسی پیدا می‌کنند و موجب آسیب جدی ناخن‌ها می‌شوند. از علائم قارچ ناخن سطحی نیز می‌توان به نازک شدن ناخن و تغییر رنگ ناخن اشاره کرد.

برای جلوگیری از قارچ ناخن سطحی توصیه می‌کنیم، از راه رفتن با پای برهنه در محیط‌های عمومی خودداری کنید. همچنین افرادی که محیط کاری آلوده دارند یا در حین کار روزانه با خاک در تماس هستند، حتما از کفش و دستکش ایمنی استفاده کنند. 

عارضه قارچ سطحی سفید در بسیاری از کشاورزان و دامداران مشاهده شده است. درمان قارچ سطحی ممکن است بین 4 تا 6 هفته زمان ببرد و با داروهای ضد قارچ مانند اسپارنوکس به‌راحتی قابل درمان است. البته زمانی که با هر یک از علائم قارچ ناخن مواجه شدید، هر چه سریع‌تر به پزشک متخصص مراجعه کرده و درمان را آغاز کنید. 

3- قارچ ناخن پروکسیمال؛ یکی از انواع قارچ‌های عفونی ناخن

برخی از افراد که دارای بیماری‌های خاص مانند دیابت، ایدز و سرطان هستند، سیستم ایمنی ضعیف‌تری نسبت به سایر افراد دارند. داروهای شیمی درمانی و پرتو درمانی باکتری‌های مفید بدن را از بین می‌برند و سیستم ایمنی را پایین می‌آورند. در چنین شرایطی قارچ‌های پروکسیمال بدون هیچ دیوار دفاعی وارد بدن افراد مختلف می‌شوند. قارچ ناخن پروکسیمال به شکل یک باکتری مفید، به لایه‌های زیرین ناخن دسترسی پیدا می‌کند و موجب آسیب می‌شود.

همچنین افرادی که سن بالایی دارند، در معرض قارچ پروکسیمال قرار دارند؛ بنابراین کارشناسان بهداشتی به افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، توصیه می‌کنند؛ به‌صورت کنترل شده و همراه با ماسک و دستکش بهداشتی در محیط‌های عمومی حاضر شوند. 

در عارضه قارچ ناخن پروکسیمال، ناخن‌ها ضخیم می‌شود و رنگ ناخن نیز ممکن است، تغییر کند. درمان‌های پزشکی در کنار درمان خانگی قارچ پوستی برای افراد با سیستم ایمنی ضعیف بسیار اثربخش است. به‌عنوان مثال استفاده از روغن گیاه چای می‌تواند درمانی موثر برای چنین افرادی باشد.

4- قارچ ناخن کاندیدا؛ از مهم‌ترین قارچ‌های ناخن دست و پا

قارچ ناخن کاندیدا

قارچ ناخن کاندیدا به‌عنوان یکی از مهم‌ترین قارچ‌های ناخن دست و پا شناخته می‌شود. قارچ ناخن کاندیدا معمولا در افرادی که ناخن‌های آن‌ها شکسته یا زخمی شده است، رخ می‌دهد. قارچ کاندیدا از محل زخم به زیر ناخن حمله می‌کند و موجب آسیب‌های جدی به ناخن می‌شود.

در برخی مواقع قارچ ناخن کاندیدا موجب کنده شدن ناخن نیز می‌شود که گاهی بسیار دردناک است. برای جلوگیری از قارچ ناخن کاندیدا توصیه می‌کنیم، ناخن شکسته یا آسیب‌دیده را به‌صورت کامل پانسمان کنید تا راه نفوذ باکتری‌‌های مضر به ناخن بسته شود. البته قارچ ناخن کاندیدا ممکن است در افرادی که ناخن شکسته ندارند، نیز رخ دهد. 

قارچ ناخن کاشته شده؛ یکی از بیماری‌های شایع عفونت قارچ ناخن در زنان

قارچ ناخن کاشته شده

در زمان کاشت ناخن حباب‌های کوچکی از هوا زیر ناخن باقی می‌ماند و به‌مرور زمان زیر ناخن گرم و مرطوب می‌شود. هنگامی که زیر ناخن مرطوب شود، رشد قارچ‌ها نیز شروع خواهد شد. البته در برخی از مواقع قارچ ناخن کاشته شده در اثر استفاده از وسایل آلوده رخ می‌دهد؛ بنابراین کلیه ابزارهای کاشت ناخن باید بعد از هر بار استفاده به‌صورت کامل ضدعفونی شوند تا از بروز بیماری قارچ ناخن کاشت جلوگیری شود. 

همچنین ناخن‌های کاشته شده بعد از مدتی باید تعویض گردند و زیر ناخن تمیز شود. اگر ناخن کاشت مدت زمان طولانی روی ناخن اصلی قرار بگیرد، احتمال افزایش بیماری قارچ ناخن افزایش پیدا می‌کند.

رعایت کلیه نکات بهداشتی برای جلوگیری از قارچ ناخن

در این مقاله انواع قارچ ناخن را بررسی کردیم و اشاره‌ای به دلایل ایجاد آن‌ها، علائم و روش‌های درمان قارچ ناخن داشتیم. برای جلوگیری از قارچ ناخن، باید کلیه موارد بهداشتی را به‌صورت کامل جدی گرفت. در محیط‌های آلوده چندین بار دست‌های خود را با آب و صابون بشویید و بعد از تماس با وسیله‌های عمومی در مترو، اتوبوس یا هر جای دیگری، حتما دست‌هایتان را ضدعفونی کنید. با رعایت چنین مواردی از بیماری‌های قارچ پوستی مانند قارچ ناخن در امان هستید. در رابطه با قارچ ناخن یا مواردی مانند قارچ‌های پوستی نکته یا پیشنهادی دارید، از طریق قسمت نظرات در انتهای مقاله با ما به اشتراک بگذارید.

تمامی مطالب مجله کامان با استفاده از منابع معتبر و به روز نوشته شده است اما با توجه به حساس بودن مطالب این حوزه، هیچ‌گاه توصیه نمی‌کنیم که بدون مشورت با پزشک از مطالب مقالات در سطح اینترنت برای درمان استفاده کنید. همه مقالات صرفا جنبه آموزش و اطلاع‌رسانی دارند و هیچگاه نباید جایگزین مراجعه به پزشک شود، در غیر اینصورت عواقب احتمالی بر عهده‌ی خود فرد خواهد بود.
با توجه به این نکات، مجله کامان مسئولیت هر گونه استفاده‌ی نادرست از محتوای این رسانه را که باعث بوجودآمدن مشکل یا عارضه‌ای برای فرد شود، از خود سلب می‌کند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *