محمد بیک زند 264 روز پیش
بدون دیدگاه

ریزش مو سکه ای یا آلوپسی چیست؟ / شناسایی علت و درمان

در بین بیماری‌های مربوط به مو ، ریزش مو سکه‌ ای، که به عنوان آلوپسی آره‌آتا نیز شناخته می‌شود، یکی از انواع شایع اختلالات خودایمنی در حوزه سلامت مو است. این حالت، که با نقاط دایره‌ای بدون مو بر روی پوست سر مشخص می‌شود، ناشی از حمله سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های مو است.

در این مقاله از مجله کامان، ما به بررسی دلایل عمده ایجاد ریزش مو سکه ای، علائم تشخیصی، روش‌های درمانی موثر و توصیه‌های پیشگیرانه می‌پردازیم. با مطالعه این محتوا، شما درک عمیق‌تری از علل این اختلال و روش‌های مقابله با آن خواهید داشت

علت اصلی ریزش مو سکه ای؛ ژنتیک یا استرس؟

محققان و پزشکان تحقیقات بسیار گسترده‌ای در زمینه ریزش مو سکه ای انجام داده‌اند. همچنان علت اصلی ریزش موی سکه‌ای به‌صورت کامل مشخص نشده است. برخی از محققان نتایجی به‌دست آورده‌اند که ریزش مو سکه ای ناشی از استرس است، اما زمانی که تحقیقات بیشتری انجام شد، این نتیجه کامل نبود و فرضیه دیگری را بررسی کردند.

علت ریزش موی سکه ای

در فرضیه دوم، ژنتیک را عامل ریزش مو سکه ای می‌دانند. طبق بررسی‌های انجام شده افرادی که ژنتیک خاصی دارند، در طول زندگی دچار ریزش موی سکه‌ای می‌شوند، اما باز هم این نظریه مورد قبول قرار نگرفت و همچنان علت اصلیریزش مو سکه ای مشخص نیست. تنها چیزی که در رابطه با این بیماری به‌صورت قطعی مشخص شده است، ریزش موی سکه‌ای بر اثر خود ایمنی بدن رخ می‌دهد. حمله سیستم ایمنی بدن به فولیکول مو، موجب ریزش مو سکه ای می‌شود.

علائم ریزش مو سکه ای؛ از ریزش مو تا التهاب ناخن‌ها

از مشخص‌ترین علائم ریزش مو سکه ای یا (Alopecia areata) می‌توان به تکه تکه شدن موهای سر اشاره‌ کرد. قسمت‌هایی که ریزش دارند، مانند یک سکه کوچک هستند. توجه داشته باشید که ریزش موی سکه‌ای ممکن است روی موهای صورتتان نیز رخ دهد. برخی از آقایان در قسمت‌هایی از ریش‌هایشان دچار ریزش موی سکه‌ای می‌شوند که تقریبا به همان دلیل ریزش مو سکه ای سر ایجاد می‌شود. قبل از ریزش مو سکه ای، سر یا صورت دچار خارش‌های شدید و سوزش می‌شود.

دلایل ریزش موی سکه ای

طبق بررسی‌های انجام شده 30 درصد از افرادی که دچار ریزش مو سکه ای می‌شوند، بعد از مدتی موهایشان مجدد رشد می‌کند و دیگر اثری از رریزش مو سکه ای روی صورت یا سر آن‌ها مشاهده نخواهد شد. بیماری ریزش موی سکه‌ای یا آلوپسی آره آتا روی ناخن‌های دست نیز می‌تواند تاثیرگذار باشد. این بیماری روی شکنندگی ناخن‌ها اثرات منفی به جای می‌گذارد. درحالت‌کلی علائم ریزش موی سکه‌ای به شرح زیر است:

  • ریزش ناگهانی مو در مدت زمان کوتاه
  • نازک شدن موهای سر و صورت
  • خارش و سوزش صورت یا سر
  • شکنندگی و نازک شدن ناخن‌ها
  • ملتهب شدن ناخن‌ها
  • مشاهده توده مو روی بالش

همان‌طور که عنوان کردیم، علائم ریزش موی سر یا صورت کاملا مشخص است و افرادی که دچار چنین بیماری شوند بعد از مدتی به‌خوبی علائم را مشاهده می‌کنند.

تشخیص ریزش مو سکه ای چگونه امکان‌پذیر است؟

جالب است بدانید تنها عامل ریزش مو سکه ای سر و صورت، ویروس آلوپسی آره آتا نیست، بلکه ممکن است قارچ‌ها و میکروارگانیسم‌ها علت چنین فرایندی باشند. میکروارگانیسم‌ها، میکروب‌هایی هستند که طول کمتر از یک میلی‌متر دارند و معمولا به‌صورت تک سلولی هستند. این میکروب‌ها فقط با میکروسکوپ قابل مشاهده هستند.

معاینه پزشک برای درمان ریزش مو سکه ای

تشخیص به موقع و در زمان مناسب ریزش سکه‌ای مو موجب می‌شود تا طول درمان ریزش مو سکه ای کوتاه‌تر شود. در اکثر مواقع پزشک متخصص با بررسی دقیق پوست سر و نواحی ریزش علت ریزش مو را تشخیص می‌دهد. هنگامی که با مشاهده پزشک علت بیماری مشخص نشود، از پوست سر نمونه‌برداری صورت می‎گیرد که در این آزمایش‌ها، نوع بیماری به‌صورت کامل مشخص خواهد شد.

درمان ریزش مو سکه ای؛ استفاده از داروهای پزشکی

درمان ریزش مو سکه ای

برای درمان ریزش مو سکه ای هنوز هیچ راه قطعی کشف نشده است و برخی از بیماران بعد از مدتی دیگر علائمی از ریزش موی سکه‌ای مشاهده نمی‌کنند، ما توصیه می‌کنیم در زمان بیماری ریزش مو سکه ای، حتما به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. قرص‌ها و کپسول‌هایی برای کنترل ریزش سکه‌ای مو وجود دارد، که در این بخش برخی از آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

  • داروهای کورتون: داروهای کورتونی موجب سرکوب سیستم ایمنی بدن می‌شوند تا گلبول‌های سفید، فولیکول‎‌های مو را تخریب نکنند. با استفاده از کورتون تا حدی می‌توان در مقابل ریزش مو سکه ای مقاومت کرد.
  • داروی دیفن سیپرون: داروی موضعی دیفن سیپرون را باید روی نواحی از سر که دچار طاسی شده، قرار دهید. دیفن سیپرون موجب بروز واکنش آلرژیک روی پوست می‌شود و با علائمی مانند قرمزی، تورم و خارش پوست مواجه خواهید شد. این دارو به نحوی عمل می‌کند که سیستم ایمنی را دچار اشتباه می‌کند. با مصرف این دارو گلبول‌های سفید برای مقابله به سطح پوست می‌آیند و بعد از آن فولیکول‌ها رها می‌شوند.
  • داروی آنترالین: داوری آنترالین به شکل محلول یا کرم است و معمولا از این دارو برای بیماری پسوریازیس که یک بیماری پوستی است، استفاده می‌کنند. این دارو به شکل مایع روغنی و تیره رنگ است که باید روی نواحی طاسی به مدت 30 دقیقه قرار دهید. معمولا اثر مثبت این دارو بعد از 8 تا 12 هفته پدیدار خواهد شد.

مراجعه به پزشک متخصص؛ بهترین راهکار برای رفع مشکل ریزش مو سکه ای

در این مقاله از مجله کامان در رابطه با مشکل ریزش مو سکه ای صحبت کردیم و اشاره‌ای به علائم و روش‌های تشخیص این بیماری داشتیم. در رابطه با این بیماری خود ایمنی باید عنوان کنیم، اگر علائم اولیه ریزش مو سکه ای را صورت یا موی سر مشاهده کردید، حتما برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید. البته که راه درمان مشخصی برای این بیماری وجود ندارد، اما پزشکان با تجویز برخی از داروها، به‌خوبی می‌توانند این بیماری را کنترل کنند.

مقالات بسیاری در رابطه با مراقبت از پوست و مو در مجله کامان وجود دارد. پیشنهاد می‌کنیم برای مطالعه این مقالات به آرشیو مطالب منتشر شده کامان مراجعه کنید.

تمامی مطالب مجله کامان با استفاده از منابع معتبر و به روز نوشته شده است اما با توجه به حساس بودن مطالب این حوزه، هیچ‌گاه توصیه نمی‌کنیم که بدون مشورت با پزشک از مطالب مقالات در سطح اینترنت برای درمان استفاده کنید. همه مقالات صرفا جنبه آموزش و اطلاع‌رسانی دارند و هیچگاه نباید جایگزین مراجعه به پزشک شود، در غیر اینصورت عواقب احتمالی بر عهده‌ی خود فرد خواهد بود.
با توجه به این نکات، مجله کامان مسئولیت هر گونه استفاده‌ی نادرست از محتوای این رسانه را که باعث بوجودآمدن مشکل یا عارضه‌ای برای فرد شود، از خود سلب می‌کند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *