محمد بیک زند 445 روز پیش
بدون دیدگاه

قارچ ناخن چیست؟ / علائم، دلایل و روش درمان

قارچ ناخن به‌عنوان یکی از عارضه‌های پوستی رایج شناخته می‌شود. قارچ ناخن بیماری است که معمولا به دلیل رعایت نکردن مسائل بهداشتی رخ می‌دهد؛ البته که کلیه بیماری‌های قارچ پوستی در اثر توجه نکردن به بهداشت شخصی شکل می‌گیرند. قارچ ناخن علائم بسیاری دارد و از مهم‌ترین علائم آن می‌توان به تغییر رنگ ناخن اشاره کرد. عارضه قارچ ناخن اغلب در ناخن‌های پا دیده می‌شوند و این مسئله به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت پا در کفش است.
عفونت‌های قارچی مانند قارچ ناخن می‌تواند قابل انتقال باشد، از این رو در زمان بیماری حتما باید درمان سریع صورت بگیرد. در این مقاله از مجله کامان قصد داریم در رابطه با عارضه عفونی قارچ ناخن صحبت کنیم و اشاره‌ای به علائم و روش‌های درمان این بیماری خواهیم داشت. برای آگاهی کامل در رابطه با قارچ ناخن مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

چه عواملی باعث ایجاد قارچ ناخن پا می‌شود؟

در رابطه با بیماری قارچ ناخن عوامل بسیاری تاثیرگذار هستند که مهم‌ترین آن‌ها می‌تواند رعایت نکردن مسائل بهداشتی باشد. همچنین از مهم‌ترین دلایل ایجاد بیماری‌های قارچ پوستی رطوبت و تعریق بدن است. درحالت‌کلی قارچ‌های پوستی در محیط‌های مرطوب بدن انسان مانند کف پا یا کشاله ران به‌خوبی رشد می‌کنند. در بخش زیر چند مورد مهم در ایجاد قارچ ناخن پا را شرح داده‌ایم.

انواع قارچ ناخن

  • محیط‌های عمومی:  استخرها و محیط‌های عمومی آلوده در ایجاد قارچ ناخن پا تاثیرگذار هستند. در باشگاه‌های ورزشی، حتما مسائل بهداشتی را به‌صورت کامل رعایت کنید. بیماری قارچ ناخن پا ممکن است از چنین محیط‌هایی به بدن انسان سرایت کند.
  • کاشت ناخن در سالن‌های آرایشی: متاسفانه برخی اوقات بیماری قارچ ناخن پا از طریق دستگاه‌های کاشت ناخن یا ابزارهای آلوده در محیط‌های آرایشگاهی رخ می‌دهد. در زمان کاشت ناخن ممکن است قارچ‌های عفونی به فرد دیگری منتقل شود. توصیه می‌کنیم در حین کاشت ناخن از محلول ضد قارچ استفاده کنید.
  • قارچ ناخن پای ورزشکاران: معمولا ورزشکاران و افرادی که ساعت‌های طولانی کفش به پا دارند، در معرض قارچ ناخن پا قرار می‌گیرند. پوشیدن کفش‌های ورزشی یا کوهنوردی در ساعت‌های طولانی و تعریق بدن موجب مرطوب شدن پا می‌شود و هنگامی که ناخن‌ها تحت فشار قرار بگیرند دچار آسیب می‌شوند.
  • بالا رفتن سن: قرارگیری در مقابل برخی از بیماری‌ها با بالا رفتن سن بیشتر خواهد شد. اغلب افرادی که سن بالاتری دارند، دارای سیستم ایمنی ضعیف‌تری هستند و چنین افرادی بسیار بیشتر از دیگران در معرض بیماری قارچ ناخن پا قرار دارند. همچنین کسانی که تحت درمان شیمی درمانی یا پرتو درمانی هستند، به‌علت سیستم ایمنی ضعیف در معرض بیماری قارچ ناخن پا قرار دارند.

درحالت‌کلی بیماری قارچ ناخن پا از رعایت نکردن مسائل بهداشتی فردی یا عمومی ممکن است رخ دهد و پیشنهاد می‌کنیم در اولین اقدام برای جلوگیری از بیماری قارچ ناخن مسائل بهداشتی را به‌صورت کامل رعایت کنید.

انواع مختلف قارچ ناخن به‌همراه شکل ظاهری آن‌ها

بیماری قارچ ناخن در ناخن‌های دست و پا ایجاد می‌شود و اغلب ناخن‌های پا بسیار بیشتر از ناخن‌های دست در معرض این بیماری قرار دارند. انواع مختلف قارچ ناخن به شرح زیر است:

قارچ ناخن پا

  1. قارچ ناخن دیستال: عفونت‌های قارچی دیستال از رایج‌ترین عفونت‌های قارچی ناخن پا و دست هستند. قارچ ناخن دیستال موجب تغییر شکل ظاهری ناخن‌ها می‌شود و رگه‌های سفید یا زرد سراسر ناخن را اشغال می‌کند. عفونت دیستال در برخی مواقع به قسمت‌های زیرین ناخن نیز نفوذ می‌کند.
  2. قارچ ناخن سطحی سفید: عفونت‌های سطحی سفید، اغلب در ناخن‌های پا رخ می‌دهد. در این عارضه بیماری‌های عفونی مانند لکه‌های سفید روی ناخن را می‌پوشانند. در چنین حالتی ناخن زبر، نرم یا کنده می‌شود.
  3. قارچ ناخن پروکسیمال: معمولا افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند به قارچ پروکسیمال مبتلا می‌شوند. در این نوع بیماری لکه‌های زرد رنگ روی ناخن‎های دست و پا ایجاد می‌شود.
  4. قارچ کاندیدا: قارچ‌های کاندیدا معمولا در ناخن‌های آسیب‌دیده رخ می‌دهد. قارچ کاندیدا موجب عفونت کلی ناخن می‌شود و اغلب ناخن‌های دست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. قارچ‌های کاندیدا در اثر لمس متورم شده و ممکن است بعد از مدتی ناخن به‌صورت کامل کنده شود.

قارچ‌های ناخن در این 4 نوع خلاصه می‌شوند که هر کدامشان می‌توانند شکل ظاهری ناخن‌های دست و پا را تغییر دهند. ایجاد لکه‌های زرد و سفید از رایج‌ترین تغییرات در قارچ ناخن است.

قارچ ناخن کاشته شده را جدی بگیرید!

در هنگام کاشت ناخن ممکن است حباب‌های ریزی زیر ناخن قرار بگیرد و به‌دلیل مرطوب بودن محیط، محل مناسبی برای رشد قارچ‌ها فراهم شود. تصور کنید اگر فردی دارای بیماری زمینه‌ای یا سیستم ایمنی ضعیفی باشد، ممکن است بعد از کاشت ناخن، قارچ‌های آلوده زیر ناخن کاشته شده رشد کنند و موجب بیماری قارچ ناخن شود.

قارچ ناخن کاشته شده

همان‌طور که در قسمت‌های قبل اشاره کردیم، عوامل محیطی نیز بر رشد و به وجود آمدن قارچ ناخن موثراند؛ بنابراین توصیه می‌کنیم قبل از کاشت ناخن حتما وسایل کاشت ناخن را به‌صورت کامل ضدعفونی کنید. در قسمت زیر برخی از عوامل ایجاد قارچ در ناخن کاشت را بررسی می‌کنیم.

  • چسباندن نادرست و غلط ناخن
  • آسیب رساندن در زمان کاشت ناخن
  • بهداشت پایین سالن‌های آرایشی
  • استفاده از ناخن کاشت برای مدت طولانی

باتوجه‌به موضوعاتی که در این بخش ارائه دادیم، قارچ ناخن کاشته شده را باید جدی گرفت و برای کاشت ناخن از  خدمات سالن‌های آرایشی با سابقه و دارای مجوز بهداشتی استفاده کنیم.

علائم و درمان های کاربردی قارچ ناخن دست

قارچ ناخن دست و پا شاید در نگاه اول بیماری خطرناکی باشد، اما نگران نباشید. اگر به‌موقع به پزشک متخصص مراجعه کنید، بیماری قارچ ناخن را به‌راحتی و بدون کمترین تغییر در ظاهر ناخن می‌توانید درمان کنید. در ادامه مقاله علائم ظاهری و روش‌های درمان خانگی و پزشکی قارچ ناخن دست و پا را بررسی خواهیم کرد.

قارچ ناخن را جدی بگیرید!

علائم قارچ ناخن؛ از تغییر رنگ تا بوی ناخوشایند ناخن‌ها

علائم قارچ عفونی ناخن کاملا مشخص است و توصیه می‌کنیم هنگامی که با علائم زیر مواجه شدید، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. مهم‌ترین علائم قارچ ناخن به شرح زیر است:

علت قارچ ناخن

  • ناخن‌های ضخیم و متورم: ناخنی که با بیماری قارچ درگیر باشد، به‌صورت مشخصی ضخیم و متورم می‌شود و با برخوردهای جزئی احساس درد خواهید کرد.
  • تغییر رنگ ناخن: معمولا ناخن‌های دست و پا با شروع بیماری قارچ ناخن با تغییر رنگ روبه‌رو می‌شوند. در اصل اولین علامت عفونت قارچی، تغییر رنگ ناخن است.
  • بوی نامطبوع: معمولا عفونت و چرک همراه با بوی ناخوشایند و نامطبوع است. در ناخن‌ها نیز همین مورد دیده می‌شود و ناخن‌های عفونی بوی ناخوشایندی دارند.

در نظر داشته باشید تغییر شکل ظاهری از اولین علائم عفونت قارچ ناخن است و زمانی که با چنین تغییراتی روبه‌رو شدید، روش‌های درمانی را آغاز کنید.

درمان قارچ ناخن از طریق روش‌های خانگی

برخی از روش‌های سنتی برای درمان قارچ ناخن بسیار موثر و کارآمد است. معمولا در روش‌های سنتی از گیاهان یا برخی میوه‌ها استفاده می‌شود. در ادامه مقاله اشاره‌ای به 2 روش درمان سنتی قارچ ناخن خواهیم داشت.

درمان قارچ ناخن

  1. درمان با استفاده از سرکه سیب؛ مخصوص روزهای اول بیماری

اگر وضعیت ظاهری ناخن‌ها مناسب باشد و بیماری تحت کنترل باشد، می‌توان با استفاده از سرکه سیب، قارچ ناخن را درمان کرد. در درمان به وسیله سرکه سیب می‌توانید ناخن‌هایتان را روزانه به مدت  20 تا 30 دقیقه در ظرف سرکه قرار دهید. برای اثر بخشی بیشتر این کار را می‌توان 2 بار در طول روز انجام داد.

  1. درمان به وسیله روغن چای؛ یکی از روش‌های درمان سنتی قارچ ناخن

همچنین روغن چای خاصیت ضد باکتری دارد و می‌توانید، روغن چای را با روغن بادام ترکیب کنید و به‌صورت قطره‌ای روی قسمت‌های آسیب‌دیده بریزید. بعد از ریختن قطره روغن ناخن‌ها را به آرامی ماساژ دهید. این کار را باید حداقل 3 مرتبه در طول روز انجام دهید. این روش‌ها مناسب زمانی است که بیماری پیشرفت زیادی نداشته است، در غیر این‌صورت از طریق روش‌های پزشکی که در ادامه مقاله گفته شده، درمان را باید پیش ببرید.

  1. درمان از طریق داروهای ضد قارچ؛ مصرف داروهای خوراکی و استفاده از پماد

معمولا اولین دارویی که پزشکان برای درمان قارچ ناخن تجویز می‌کنند، داروی «Sporanox» است. این دارو موجب می‌شود تا عفونت ناخن‌ها کاهش پیدا کند و رشد ناخن‌های جدید بدون عفونت آغاز شود. معمولا دوره مصرف این دارو بین 6 تا 12 هفته است و تا زمان رشد کامل ناخن باید منتظر درمان بمانید.

البته داروهای ضد قارچ ممکن است عوارضی داشته باشند که در رابطه با این مورد  حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. همچنین کرم‌هایی مانند ایفن اکونازول یا تاو بورول از جمله کرم‌هایی هستند که برای درمان‌های موضعی قارچ ناخن استفاده می‌شود.

  1. برداشتن ناخن عفونی؛ جراحی برای کنترل عفونت

در مواقعی که عفونت ناخن بسیار بیشتر از حالت استاندارد باشد، پزشکان با جراحی سرپایی ناخن عفونی را جدا می‌کنند. جراحی سرپایی ناخن ممکن است کمی دردناک باشد، اما هنگامی که پزشکان چاره‌ای برای درمان با دارو را نداشته باشند، از این طریق اقدام به درمان قارچ ناخن می‌کنند.

  1. نکات مهم برای جلوگیری از قارچ ناخن؛ رعایت کلیه نکات بهداشتی

در این مقاله در رابطه با قارچ ناخن صحبت کردیم و اشاره‌ای به علائم و روش‌های درمان قارچ ناخن داشتیم. درحالت‌کلی برای جلوگیری از قارچ ناخن باید در وهله اول نکات بهداشتی فردی و عمومی را رعایت کرد. همچنین شستشوی مرتب دست و پاها را هرگز فراموش نکنید.

اگر ناخن‌هایتان دچار آسیب شده است، از پانسمان‌های مخصوص استفاده کنید و در هنگام ورزش از کفش و جوراب مخصوص ورزشی کمک بگیرید تا گردش هوا در ناحیه پا به‌خوبی انجام شود. سعی داشتیم در این مقاله کلیه اطلاعات در رابطه با قارچ ناخن را منتقل کنیم، در رابطه با عارضه قارچ ناخن اگر سوال یا پیشنهادی دارید؛ در پایان این مطلب با ما در میان بگذارید.

تمامی مطالب مجله کامان با استفاده از منابع معتبر و به روز نوشته شده است اما با توجه به حساس بودن مطالب این حوزه، هیچ‌گاه توصیه نمی‌کنیم که بدون مشورت با پزشک از مطالب مقالات در سطح اینترنت برای درمان استفاده کنید. همه مقالات صرفا جنبه آموزش و اطلاع‌رسانی دارند و هیچگاه نباید جایگزین مراجعه به پزشک شود، در غیر اینصورت عواقب احتمالی بر عهده‌ی خود فرد خواهد بود.
با توجه به این نکات، مجله کامان مسئولیت هر گونه استفاده‌ی نادرست از محتوای این رسانه را که باعث بوجودآمدن مشکل یا عارضه‌ای برای فرد شود، از خود سلب می‌کند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *