محمد بیک زند 427 روز پیش
بدون دیدگاه

برفک دهان چیست؟ / درمان، علائم و روش‌های جلوگیری

برفک دهان به‌عنوان یکی از انواع مختلف بیماری‌های قارچ پوستی شناخته می‌شود که عفونت آن روی زبان یا دهان تاثیرگذار است. معمولا به‌صورت طبیعی مقداری قارچ یا باکتری داخل بدن انسان وجود دارد، اما در برخی مواقع تعداد این قارچ‌ها بیشتر خواهد شد و موجب آسیب به بدن می‌شود. برفک دهان عارضه خطرناکی نیست و با روش‌های درمانی ساده می‌توان این بیماری را برطرف کرد.

البته باید توجه داشت، افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، باید برفک دهان را جدی بگیرند و سریع‌تر از سایر افراد به فکر درمان باشند. برفک دهان در نوزادان و کودکان بسیار بیشتر از سایر افراد دیده می‌شود. عامل بیماری برفک دهان قارچ کاندیدا آلبیکنس است که لکه‌های سفیدی را داخل دهان از خود به جا می‌گذارد.

البته در برخی مواقع برفک دهان به لثه‌‎ها، گونه‌های داخلی و سقف دهان نیز آسیب می‌رساند. برفک دهان در بزرگسالان معمولا بر اثر رعایت نکردن مسائل بهداشتی، خشکی دهان و مصرف سیگار رخ می‌دهد. در این مقاله از مجله کامان در رابطه با نکات کاربردی برای درمان برفک دهان صحبت می‌کنیم و اشاره‌ای به دلایل و علائم بیماری برفک دهان خواهیم داشت. برای آشنایی بیشتر در رابطه با روش‌های درمان برفک دهان، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

درمان های خانگی برای برفک دهان

برخی از درمان‌های خانگی برای درمان برفک دهان وجود دارد که بسیار موثر هستند. توصیه می‌کنیم در کنار درمان‌های خانگی به پزشک متخصص مراجعه کرده و از داروهای ضد قارچ نیز کمک بگیرید. در ادامه بخشی از روش‌های درمان خانگی برفک دهان را بررسی خواهیم کرد.

درمان خانگی برفک دهان

  • استفاده از آب نمک: محلول آب نمک موجب از بین بردن قارچ‌ها و باکتری‌های مضر خواهد شد. البته در هنگام مصرف آب نمک ممکن است، سقف دهان یا لثه‌های آسیب‌دیده دچار سوزش شود.
  • محلول آب و سرکه: سرکه به عنوان یک آنتی‌اکسیدان نیز شناخته می‌شود و برای درمان برخی از بیماری‌های عفونی از سرکه استفاده می‌شود. توصیه می‌کنیم 2 بار در طول روز سرکه را داخل دهان غر غره کرده و محلول را از دهان خارج کنید.
  • استفاده از مسواک نرم: زمانی که به قارچ دهان مبتلا هستید از مسواک‌های نرم استفاده کنید تا آسیبی به دهان یا لثه وارد نشود.
  • مصرف ماست پروبیوتیک: برخی از ماست‌های شرکتی به دلیل وجود باکتری‌های مفید، قابلیت درمانی دارند. ماست پروبیوتیک از جمله این محصولات است که برای درمان برفک دهان مفید خواهد بود.

با انجام دادن مواردی که در این بخش معرفی کردیم، با استفاده از روش‌های ساده و کم‌هزینه به‌راحتی می‌توانید، برفک دهان را کنترل کنید.

علائم برفک دهان؛ از بوی بد تا لکه‌های سفید در دهان

معمولا در حین بیماری برفک دهان در روزهای نخست با علائم بزرگی روبه‌رو نخواهید بود و فقط ممکن است، طعم نامناسبی داخل دهان احساس کنید، اما به‌مرور زمان علائم اصلی برفک دهان نمایان می‌شود. علائم برفک دهان به شرح است:

علائم برفک دهان

  • لکه‌های سفید در دهان: قارچ کاندیدا آلبیکنس با ایجاد لکه‌های سفید رنگ داخل دهان، هشدارهای اولیه را اطلاع‌رسانی می‌کند.
  • سوزش دهان: سوزش لثه‌ها و بخش‌های مختلف دهان یکی از علائم برفک دهان است.
  • خشک شدن: افراد مبتلا به برفک دهان با خشکی مکرر دهان روبه‌رو می‌شوند که در برخی اوقات با آب خوردن نیز برطرف نمی‌شود.
  • احساس فشار: هنگامی که به برفک دهان مبتلا شوید، در زمان غذا خوردن با مشکل و احساس فشار روبه‌رو خواهید شد که در برخی مواقع بسیار آزاردهنده است.

علائمی که در این بخش معرفی کردیم، همگی جزو مهم‌ترین علائم برفک دهان هستند که در هنگام بروز هر یک از آن‌ها توصیه می‌کنیم هر چه سریع‌تر به پزشک متخصص مراجعه کنید.

علت شکل‌گیری برفک دهان؛ عفونت مخمری قارچ کاندیدا

پیش از این در مقاله عنوان کردیم، عامل اصلی برفک دهان وجود قارچ کاندیدا آلبیکنس است. این قارچ با فعالیت و تکثیر موجب ایجاد لکه‌های سفید داخل دهان می‌شود و به‌مرور زمان پیشرفت می‌کند. قارچ دهان علت‌های مختلفی دارد، که در این بخش برخی از آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

نکات مهم درمان برفک دهان

  • سیستم ایمنی ضعیف: معمولا افرادی که سیستم ایمنی ضعیف و پایینی دارند در معرض قارچ کاندیدا قرار خواهند گرفت. همچنین کسانی که تحت درمان بیماری‌های خاص مانند سرطان، ایدز یا دیابت هستند، در خطر ابتلا به برفک دهان قرار دارند.
  • آنتی‌بیوتیک‌ها: برخی از داروهای آنتی‌بیوتیک تعادل باکتری‌های بدن را از بین می‌برند. هنگامی که باکتری‌های مفید بدن از بین بروند، قارچ‌ها به راحتی در هر قسمتی از بدن رشد می‌کنند.
  • مصرف سیگار: افرادی که به‌صورت مستمر در حال استعمال سیگار هستند، در خطر ابتلا به برفک دهان قرار دارند. طبق تحقیقات انجام شده، مصرف سیگار موجب می‌شود، برخی از باکتری‌های مفید دهان از بین بروند و جای خود را به باکتری‌های مضر دهند.
  • عدم استفاده از مسواک و دهانشویه: مسواک و دهانشویه توسط کارشناسان بهداشتی به‌شدت توصیه می‌شود. زمانی که استفاده از ماده‌های بهداشتی دهان و دندان کاهش پیدا کند، احتمال ابتلا به عفونت قارچی دهان بیشتر خواهد شد.

در این قسمت از مقاله 4 علت اصلی شکل‌گیری برفک دهان را بررسی کردیم. بیماری برفک دهان مانند سایر بیماری‌های قارچی، قابل انتقال است؛ بنابراین بزاق دهان ممکن است، بیماری برفک دهان را انتقال دهد و باید در چنین مواردی آگاهی کامل را داشته باشیم.

روش‌های جلوگیری از برفک دهان؛ شستشوی مناسب دهان و دندان

در این مقاله از مجله کامان در رابطه با درمان برفک دهان صحبت کردیم و اشاره‌ای به علائم و دلایل ایجاد برفک دهان داشتیم. برای جلوگیری از رشد قارچ کاندیدا که عامل برفک دهان است، باید به‌صورت مرتب دهان و دندان را شستشو دهیم. در چنین مواقعی استفاده از مسواک و دهانشویه بسیار موثر است و خطر ابتلا به قارچ دهان را کاهش می‌دهد.

پیشگیری از ابتلا به برفک دهان

همچنین توصیه می‌کنیم از مصرف بی‌رویه سیگار خودداری کنید. باکتری و مواد شیمیایی بسیار گسترده‌ای در سیگار وجود دارد که عامل بسیاری از بیماری‌ها است، با مصرف سیگار نه‌تنها ظاهر دندان‌ها به مشکل می‌خورد، بلکه ممکن است در زمان طولانی با عارضه برفک دهان مواجه شوید.

توجه داشته باشید، برفک دهان بیماری قابل انتقال است و هنگامی که با اولین علائم این بیماری روبه‌رو شدید، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. در این مقاله سعی داشتیم مهم‌ترین نکات از درمان برفک دهان را شرح دهیم. در رابطه با برفک دهان یا سایر قارچ‌های پوستی اگر تجربه یا سوالی دارید، در انتهای این مقاله با ما در میان بگذارید.

تمامی مطالب مجله کامان با استفاده از منابع معتبر و به روز نوشته شده است اما با توجه به حساس بودن مطالب این حوزه، هیچ‌گاه توصیه نمی‌کنیم که بدون مشورت با پزشک از مطالب مقالات در سطح اینترنت برای درمان استفاده کنید. همه مقالات صرفا جنبه آموزش و اطلاع‌رسانی دارند و هیچگاه نباید جایگزین مراجعه به پزشک شود، در غیر اینصورت عواقب احتمالی بر عهده‌ی خود فرد خواهد بود.
با توجه به این نکات، مجله کامان مسئولیت هر گونه استفاده‌ی نادرست از محتوای این رسانه را که باعث بوجودآمدن مشکل یا عارضه‌ای برای فرد شود، از خود سلب می‌کند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *